Zorgtoeslag

Als het over de zorgtoeslag gaat, dan is dat een van de toeslagen van de belastingdienst. Deze zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van de zorgverzekering. Het is niet duidelijk wat de hoogte is van deze toeslag dat is namelijk per situatie verschillend. Dit hangt ook af van jouw inkomen of van het gezamenlijke inkomen. Je bent natuurlijk benieuwd welke mensen er zorgtoeslag krijgen, dat zijn de mensen die een Nederlandse zorgverzekering hebben en dus premie betalen. Dat is al een reden om zorgtoeslag aan te kunnen vragen. Je moet dan uiteraard wel aan de voorwaarden voldoen. De zorgtoeslag wordt altijd samen aangevraagd met een partner, wanneer je deze hebt. Als je kinderen hebt van achttien jaar en ouder dan kunnen zij zelf ook zorgtoeslag aanvragen maar voor kinderen tot achttien jaar kan er geen zorgtoeslag aangevraagd worden. Deze doelgroep is namelijk tot de achttien jaar gratis meeverzekerd bij de ouders, het heeft dan geen zin om zorgtoeslag aan te vragen want dit is niet van toepassing.


Het aanvragen van zorgtoeslag

Het aanvragen van de zorgtoeslag kan via internet worden gedaan bij de belastingdienst onder: mijn toeslagen. Het kan echter ook op de verouderde manier worden gedaan en dus op papier worden ingevuld. Dit kan dan ook via de Belasting Telefoon worden geregeld en zij sturen je dan de papieren op. Ben je benieuwd hoeveel toeslag je krijgt dan kun je dat online aanvragen en dan heb je meteen een beeld van hoeveel je ongeveer krijgt aan zorgtoeslag. Dit is echter niet meteen definitief, het wordt altijd gecontroleerd bij je aanvraag en dan krijg je de definitieve aanvraag thuisgestuurd met daarin de hoogte van de zorgtoeslag.


Zorgtoeslag aanvragen moet je doen!

Het kan zijn dat je recht hebt op zorgtoeslag zonder dat je het weet, daarom is het van belang dat je hier gebruik van maakt zodat je een idee hebt van wat je per jaar terug kunt krijgen. Bij veel mensen met een lager inkomen is het zo dat zij een groot deel van de zorgtoeslag kunnen krijgen, daarom is het zinvol om de aanvraag in te dienen en dan af te wachten of dat je hier recht op hebt.