Kindgebonden budget

Een kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor de kinderen tot achttien jaar. Het is wat anders dan de kinderbijslag. Vaak worden beide met elkaar verward maar het is wel degelijk wat anders. Je krijgt dus kindgebonden budget en daarnaast ook nog kinderbijslag. Maar de hoogte van een kindgebonden budget hangt af van hoeveel kinderen je hebt, de leeftijd van de kinderen en hoeveel je (samen) verdient. Er zijn veel mensen die nog nooit van een kindgebonden budget hebben gehoord, maar wanneer zij kinderen krijgen zijn ze wel blij verrast dat zij recht hebben op deze toeslag.


Aanvragen van kindgebonden budget

Het grote voordeel van een kindgebonden budget is dat je het meestal niet aan hoeft te vragen. Vaak krijg je zelf bericht met de mededeling dat je daar recht op hebt, dat is natuurlijk ideaal want dat scheelt je een hoop papierwerk. Ben je benieuwd hoeveel kindgebonden budget je kunt krijgen? Dan kan dat online alvast worden berekend, let wel op dat dit niet de definitieve toeslag is, deze krijg je altijd per post toegestuurd.


Het kindgebonden budget is zinvol

Veel mensen zien in dat een kindgebonden budget een belangrijke bijdrage is. Veel mensen weten voordat ze aan kinderen gaan beginnen niet dat deze toeslag bestaat, maar wanneer zij hier dan bericht van krijgen zijn ze verrast, een extra bedrag dat je kunt besteden aan de kleding en de opvoeding van de kinderen. Voor mensen met veel kinderen is het bedrag ook hoger, vaak werkt één van de twee, omdat de andere ouder voor de kinderen moet zorgen. Hoe lager het inkomen, hoe meer kindgebonden budget je kunt krijgen. Het is wel belangrijk dat je het niet met andere gezinnen gaat vergelijken want een kindgebonden budget wordt per situatie bekeken. Er wordt dus echt naar het inkomen en het aantal kinderen gekeken, ook de leeftijd speelt hierin een rol. Er zijn bepaalde leeftijden waarbij de kinderen meer kosten dan op andere leeftijden en daar wordt het kindgebonden budget dan ook op aangepast.